Μπορεί να “πήγαμε στην πηγή αλλά νερό να μην ήπιαμε”, αλλά ο δρόμος για την πηγή είναι τώρα ανοιχτός και την επόμενη φορά θα πιούμε νερό. Τι ακριβώς συμφώνησαν οι δύο πλευρές; Με βάση ποιές αρχές πρέπει να γίνει το καινούριο ξεκίνημα της Ομοσπονδίας; “Του ζαγαρ ου Καραγκούνης” εξεμάνη και πάλι…

Του Νίκου Σταματάκη

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν το βράδι της Δευτέρας στην έκτακτη συνεδρίαση των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων που κάλεσε η ανεξάρτητη Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου υπό τους Μάστορα-Στρουμπάκη και Λυγγέρα. Αρχικά είχε ζητηθεί να μην είναι παρόντες οι δημοσιογράφοι, αλλά λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ο τύπος ήταν εκεί.  Θα είμουν και ο ίδιος εκεί εάν δεν υπήρχε αυτή η σύγχυση – αλλά τελικά παρακολούθησα τη συνεδρίαση από ανοιχτή γραμμή τηλεφώνου.

Μια καλή περιγραφή του κλίματος της συνάντησης έδωσε σε email του ο κ.Αχιλλέας Λυγγέρας την επομένη: “Η χθεσινοβραδινή επεισοδιακή συνάντηση ήταν “out of this world”. Τα είχε όλα! Πάθος, φωνές, εξυπνάδες, ατάκες, παρορμητικές χαζομάρες, καπρίτσια, τσακώματα κ.ο.κ., αλλά επί της ουσίας οι δικαστικές διαμάχες συνεχίζονται, με μόνους κερδισμένους τους δικηγόρους των δυο αντιμαχόμενων πλευρών. Η πρόταση της Διευρυμένης Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής μας για να αποσυρθούν άμεσα οι εκατέρωθεν μηνύσεις, ώστε με αυτό τον τρόπο να οικοδομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, έπεσε στο κενό.
Ο λόγος των αντιμαχόμενων πλευρών πρέπει να είναι συμβόλαιο τιμής και τήρησης των συμφωνηθέντων και όχι έρμαιο παρανοήσεων και επιλεκτικής μνήμης. Πλάκα είχε που όταν είπα ότι τα violations του Σταθάκειου κτιρίου πρέπει να απαλειφθούν άμεσα……δέχτηκα λεκτική επίθεση! Έλεος!
Κλείνοντας, εύχομαι αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές να κατανοήσουν ότι δεν έχουν άλλη λογική επιλογή, εκτός από έναν έντιμο συμβιβασμό βάσει του προταθέντος από την επιτροπή μας οδικού χάρτη. Όμως ας κρατήσουμε τα θετικά, πως οδεύουμε σε κοινά αποδεκτή εκ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών Γενική Συνέλευση στις 17 Νοεμβρίου, με κοινά προσυμφωνηθέντες κατ’ όνομα επιτροπές, όπως η Επιτροπή Παρέλασης, Οικονομική Επιτροπή Διαφάνειας, Επιτροπή Αναμόρφωσης του Καταστατικού και Επιτροπή Θεσμού και Διαφάνειας Συλλόγων. Όντως έγινε σημαντική πρόοδος και θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα παρακάτω στην γεφύρωση των διαφορών των αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά το Ελληνικό μας ταπεραμέντο βγήκε μπροστά μας και μας έκοψε τον δρόμο!”
Πράγματι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα 4 από τα 5 σημεία (μεταξύ των οποίων και  συγκρότηση επιτροπής παρέλασης, επιτροπής μητρώου και επιτροπής καταστατικού) προσεχώς.  Εκεί που υπήρξε μεγάλη αντίπαράθεση ήταν για το μείζον ζήτημα της παύσης των εκατέρωθεν δικαστικών κινήσεων.  Τελικά βρέθηκε μια προσωρινή ενδιάμεση λύση, μια ανάπαυλα δέκα ημερών έτσι ώστε να παρθούν αποφάσεις από τις δύο πλευρές.
Ο ηγέτης της μιας πλευράς, Δημήτρης Καλαμαράς, μόλις πριν λίγη ώρα απέστειλε επιστολή προς τους κκ. Μάστορα και Γεωργόπουλο όπου συνοψίζει τα συμφωνηθέντα (περίοδος παγώματος 10 ημερών για νομικές ενέργειες, γενικές συνελευσεις των δύο πλευρών, πάγωμα νομικών ενεργειών για 90 μέρες, γενική συνέλευση της 17ης Νοεμβρίου κλπ). Είναι φανερό ότι ευελπιστεί ότι και οι δύο πλευρές θα έχουν την ίδια βάση για να προχωρήσουν στο προσεχές μέλλον…
Μόλις πριν λίγο ο ηγέτης της άλλης πλευράς Γιώργος Γεωργόπουλος μας επισήμανε ότι η δική του παράταξη δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ξεχωριστή γεν.συνέλευση και ότι προσβλέπει στην κοινή γενική συνέλευση της 17ης Νοεμβρίου.  Μας ενημέρωσε επίσης ότι η πλευρά του είναι έτοιμη για πάγωμα των δικαστικών κινήσεων και για “60, 90 και 120 μέρες” από τη στιγμή που στη γεν.συνέλευση της 17ης Νοεμβρίου εξομαλυνθούν τα πράγματα και συκγροτηθούν οι διάφορες επιτροπές η δημιουργία των οποίων έχει ήδη συμφωνηθεί.  Είναι ολοφάνερο ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά όπως σημειώσαμε. Αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης εκατέρωθεν δυσκολεύει τον “τοκετό”… Ευελπιστούμε ότι θα ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια και θα υπάρξει ευτυχές τέλος σύντομα…

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ KAI ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ HELLENISCOPE 

Μίλησα με αρκετούς από τους πρωταγωνιστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και φαίνεται ότι πράγματι, χάρη στις προσπάθειες και την επιμονή του Κώστα Μάστορα έχει γίνει μεγάλη πρόοδος.  Παρότι φθάσαμε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιαμε, όπως τονίσθηκε από όλους, είναι βέβαιο ότι ο δρόμος προς την πηγή έχει ανοίξει.  Και την επομένη ή μεθεπομένη φορά θα πιούμε νερό.  Αρκεί βέβαια να τηρηθούν ορισμένες αυτονόητες αρχές:

Αρχή Πρώτη: Χωρίς ξεκαθάρισμα του παρελθόντος δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για το αύριο. Ο Κώστας Μάστορας ήταν σαφής: O έλεγχος είναι ατελής και δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί αφού λείπουν πολλά στοιχεία.  Εξήγησε όμως ταυτόχρονα ότι τα υπάρχοντα στοιχεία θα παρουσιασθούν προσεχώς στις συνελεύσεις των δύο πλευρών και στην κοινή γενική συνέλευση της 17ης Νοεμβρίου. Πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία είναι αρκετά.

Αρχή Δεύτερη: Οσοι εμπλέκονται σε διάφορες “ατασθαλίες” του παρελθόντος δεν μπορούν να έχουν θέση στο χτίσιμο της νέας Ομοσπονδίας, τουλάχιστον άμεσα.  Πρέπει να λογοδοτήσουν. Παράδειγμα: H υπόθεση του συλλόγου Ελευθέριανης Ναυπακτίας και του Πολ Κοτρώνη, ο οποίος εμπλέκεται στην περίφημη επιταγή της Ομοσπονδίας των $150,000 που του έδωσε ο μακαρίτης Πέτρος Γαλάτουλας (χρήματα που επιστράφηκαν μετά από ένα μήνα).  Την υπόθεση αυτή έχει καταγγείλει ο κ.Μάστορας σε πολλούς και σε μένα προσωπικά ως παράδειγμα παράβασης του νόμου για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.  Ο κ.Κοτρώνης και ο σύλλογος του δεν έχει καμία θέση στην Ομοσπονδία μέχρι να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα αυτό όπως πρέπει. Ο δικηγόρος τους θα τους πεί τι να κάνουν.  Εάν η Ομοσπονδία λειτουργούσε σωστά, θα είχαν ποραπεμφθεί στο Πειθαρχικό και θα είχαν χάσει το δικαίωμα συμμετοχής για κάμποσα χρόνια. Είναι κρίμα, επειδή ο σύλλογος αυτός έχει αρκετά νέα παιδιά και μπορεί να προσφέρει.  Ας μάθουν να κάνουν το σωστό πρώτα και όχι να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.  Αλλο παράδειγμα: Κάποιες και κάποιοι έχουν γίνει υπόδειγμα κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών.  Μερικών τα ονόματα είναι σε επιταγές, άλλοι εξαργύρωσαν επιταγές σε μετρητά… Αλλοι πάλι εισέπραξαν μεγάλα ποσά στο όνομα της επιχείρησης τους για υπηρεσίες που προσέφεραν στην Ομοσπονδία.  Τα ονόματα αυτά πρέπει να ανακοινωθούν δημόσια. Αλλιώς θα βρεθούμε ενώπιον τραγελαφικών καταστάσεων: άνθρωποι που κακοδιαχειρίστηκαν χρήματα στο παρελθόν να θέλουν και πάλι να αναμιχθούν στα διοικητικά της Ομοσπονδίας.

Αρχή Τρίτη: Με παλιά υλικά δεν οικοδομείς καινούριο κτίριο.  Τούτο αφορά όχι μόνο τους ηλικιωμένους που εννοείται ότι πρέπει να αποχωρήσουν οριστικά μετά τις εκλογές, αλλά και όσους είχαν στο παρελθόν τιμωρηθεί από το Πειθαρχικό (Γεωργόπουλος και Τομόπουλος – εδώ να σημειωθεί ότι η τιμωρία των δύο από το πειθαρχικό δεν επικυρώθηκε από την Γενική Συνέλευση).  Αφορά επίσης και όσους γνώριζαν τις παρανομίες των τελευταίων 10-15 ετών (ως μέλη της διοίκησης)  και αδρανούσαν. Οσοι έχουν καθαρά χέρια από τους παλαιότερους ας σχηματίσουν συμβουλευτική επιτροπή και ας σταθούν δίπλα στους νέους, όταν με τη βοήθεια του Θεού εκλεγεί η νέα διοίκηση.

Αρχή Τέταρτη: Να κοπεί το κακό στη ρίζα του.  Τα όσα έχει περιγράψει ο κ.Μάστορας στο τέλος Ιουνίου αποδεικνύουν ότι σημαντικό μέρος των ατασθαλιών της Ομοσπονδίας σχετίζεται με τις “στενές επαφές τρίτου τύπου” των στελεχών της με το άρρωστο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Οι “αλληλοεξυπηρετήσεις” είναι ολοφάνερες.  Να θυμηθούμε τις πολλαπλές επισκέψεις του καραγκιόζη Πατούλη και της συζύγου του στη Ν.Υόρκη και τις αντίστοιχες του Γαλάτουλα (και πολών άλλων – Χανιωτάκη από Σικάγο με ακούς;) στην Αθήνα; Η Ομοσπονδία και η Ομογένεια δεν έχει λόγο να τιμά ΚΑΝΕΝΑ έλληνα πολιτικό (εκτός από τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και ειδικά τους γόνους των μαφιόζικων οικογενειών (Μητσοτάκη, Παπανδρέου Καραμανλή αλλά και των μικρότερων) που κατέστρεψαν την χώρα. Ας αποφασίσουμε λοιπόν στο νέο καταστατικό να το ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ επίσημα και δια παντός.  (Εξαίρεση μόνο με απόφαση που πάρθηκε με απόλυτη ομοφωνία 100%).  Περιμένω να δω ποιός θα διαφωνήσει με αυτό για να μάθω ποιός είναι εξ ορισμού ανάξιος και υπονομεύει τα ομογενειακά πράγματα.  Αυτούς που μας αρνούνται το δικαίωμα ψήφου θα τιμάμε;  Η αυτούς που έχουν προδώσει το Εθνος με τις πράξεις και παραλείψεις τους; Προχθές διαβάστηκε επιστολή του διακεκριμένου “ξεγάνωτου ντενεκέ” και εξαίρετου γυμνοσάλιαγκα κ.Κούτρα, ο οποίος ανέλαβε διπλωματικός σύμβουλος του Μητσοτάκη.  Δεν ντρεπόμαστε καθόλου; Με τον Κούτρα να χώνει τη μύτη του στο ομογενειακά θα πάμε μπροστά;  Τέλος, τα παιδιά μας που θα αναλάβουν την Ομοσπονδία δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν τέτοιες υπόγειες σχέσεις με την Ελλάδα.  Εμείς οι παλιότεροι είμαστε το πρόβλημα, ειδικά εκείνοι οι “καβαλλημένοι” που ακόμα θέλουν να τους στήσουν άγαλμα στο χωριό τους στη γενέτειρα…

Για τα υπόλοιπα ας ακολουθήσουν τον “Οδικό Χάρτη” της επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. 

Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά ζητήματα τάξης της Ομοσπονδίας που δεν μπορούν να ξεπεραστούν στο ντούκου.  Από την πρόεδρο της Συμμαχίας Γυναικών κα. Μαρία Μάρκου ενημερωθήκαμε για την έντονη ανησυχία του συλλόγου για το ζήτημα αυτό και την ετοιμότητα τους να κινηθούν νομικά εάν χρειαστεί.  “Δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται κουκούλωμα των ατασθαλιών”, μας είπε η κα Μάρκου.

Του ζαγαρ’ ου Καραγκούνης…

Μετά από τις επανειλλημένες μας συστάσεις πέρυσι για την άσχημη συμπεριφορά του, είχαμε παρατηρήσει ότι ο Τάσος Καραγκούνης έδειχνε συμμαζεμένος…  Σύμφωνα όμως με περιγραφές παρόντων, το βράδι της Δευτέρας μετά από λεκτικό επεισόδιο με την συνάδελφο Ρεββέκα Παπαδοπούλου της Greek News, στο τέλος του οποίου η συνάδελφος τον περιέλουσε με καφέ, “του ζαγαρ’ ου Καραγκούνης” εξεμάνη και έτρεξε να χειροδικήσει εναντίον της, αλλά ευτυχώς τον συγκράτησαν παρευρισκόμενοι… Ελπίζω τουλάχιστον να μην με ξαναρωτήσει γιατι τον ονόμασα πέρυσι “ζαγάρ”…

3 COMMENTS

 1. Ο δρόμος προς τη πηγή άνοιξε , αλλά μέχρι να
  φθάσουμε η πηγή μπορεί να έχει στερέψει.
  Αλήθεια ποιός διαχειρίζεται τα οικονομικά του
  υποκατάρευση οργανισμού ; , μήπως θα έπρεπε
  να δημοσιευθεί μια οικονομική κατάσταση για να
  δούμε όλοι προς τα πού βαδίζουμε. Αν υπάρχει
  αποθεματικό κεφάλαιο ικανό να εξυπηρετούνται ,
  τα τρέχοντα έξοδα και έξοδα συντήρησης του
  κτηρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here