Του Νίκου Σταματάκη

Σε μια σημαντική γενική συνέλευση χθες στο Σταθάκειο, με παρόντες εκπροσώπους 40 συλλόγων και συνολικά 57 εκπροσώπους, η ομάδα της πλειοψηφίας των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ν.Υόρκης υπερψήφισε ομόφωνα πρόταση για αποστολή επιστολής προς την Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων που να ζητά την απόδοση των ευρημάτων τους (και όχι πορίσματος – που ίσως να είναι αδύνατον λόγω ελλιπών στοιχείων) προς την Ομοσπονδία είτε αυτούσια είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.  Εάν αυτό συμβεί τότε η ομάδα της πλειοψηφίας είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κοινή Γενική Συνέλευση της 17ης Νοεμβρίου. Και όλοι οι παρόντες τόνισαν ότι έχουν αποδεχτεί την σύσταση κοινών επιτροπών (παρέλασης, μητρώου, καταστατικού κλπ) και το μόνο σημείο τριβής απομένει η αναστολή των νομικών ενεργειών, έτσι ώστε να χαραχτεί η κοινή πορεία προς τις εκλογές. 

Πριν την υπερψήφιση της τελικής αυτής πρότασης είχε καταψηφισθεί άλλη πρόταση της προέδρου της Συμμαχίας Γυναικών Μαρίας Μάρκου, με στόχο την διάλυση (disqualification) της Επιτροπής εάν τα ευρήματά της δεν παραδίδονταν στην Ομοσπονδία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου – δηλ. μέχρι το τέλος της ημέρας που είχε ορίσει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου για ανοιχτή συνέντευξη τύπου στον Μίνωα.  Η πρόταση της κας Μάρκου στηριζόταν κυρίως στο επιχείρημα ότι η Επιτροπή Οικ. Ελέγχου έχει εκτραπεί σε “εξωθεσμικά” μονοπάτια, αφού στην ατυχή ανακοίνωση της στις 20ης Οκτωβρίου
“ακυρώνει” γενικές συνελεύσεις και επίσης εξωθεσμικά συνεδριάζει σε τόπους εκτός Σταθάκειου. Η Επιτροπή έλαβε την εντολή της στο Σταθάκειο τόνιζαν οι διάφοροι ομιλητές.

Η τεράστια πλειοψηφία των παρόντων πάντως εκφράστηκαν με θετικότατο τρόπο για την εθελοντική προσφορά των Μάστορα-Λυγγέρα (και των συζύγων τους), όπως και του Γιάννη Στρουμπάκη και όλων όσων συνέβαλαν στο έργο της Επιτροπής.  Τονίστηκε μάλιστα ότι εάν αποτιμώνταν σε χρήματα αυτή τους η προσφορά θα άξιζε πολύ πάνω από $50,000 – καθώς η καταγραφή και αποτίμηση 5,000 τραπεζικών επιταγών μαζί με τις πολλές άλλες καταγγελίες πήρε πολύ χρόνο και κόπο όπως επίσης και η συνεννόηση με τις δύο πλευρές, που πολλές φορές δεν ήταν καθόλου εύκολη, λόγω της τεταμένης κατάστασης.

Προς το τέλος μάλιστα της συνεδρίασης, επειδή το θέμα πάντοτε περιστρεφόταν γύρω από την απόδοση οικονομικού απολογισμού, ο Δημήτρης Καλαμαράς που μαζί με τον Δήμο Σιώκη είχαν καταγράψει σημαντικό μέρος των στοιχείων που παρουσίασε ο κ.Μάστορας ιδιωτικώς προς τις δύο πλευρές, παρουσίασαν κάποια από αυτά. Και άφησαν το ακροατήριο άφωνο με τα στοιχεία:

 • Επιταγές γραμμμένες σε cash, χωρίς ένδειξη καμία για το που προορίζονται τα χρήματα.
 • Επιταγές εξαργυρωμένες σε “check cashing” μαγαζιά. Κάποιες από αυτές δεν είχαν καν τίποτα γραμμένο στο χώρο του memo που να δηλώνει το σκοπό τους.
 • Επιταγή για επισκευή αστυνομικού οχήματος στη Χίο και επίσης για κατασκευή γηπέδου στη Χίο.
 • Αλλες επιταγές για σκοπούς παντελώς άσχετους.
 • Επιταγή (ή επιταγές;) εμπλέκουν τον στενό φίλο και συνεργάτη του Γαλάτουλα επί χρόνια, Θανάση Αρώνη.
 • Εμβάσματα $27,000 στην Αγία Θέκλα της Εύβοιας και $13,000 σε γραφείο ηλεκτρονικών στην Κεφαλονιά την ίδια μέρα!!
 • Πολλά εμβάσματα σε τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα.
 • Η περίφημη επιταγή των $150,000 στο Sagamore Hotel (Lake George), για εκδήλωση του Συλλόγου Ελευθέριανης Ναυπακτίας ο οποίος τότε δεν είχε “non-profit tax id”.  Τα χρήματα αυτά επιστράφηκαν μετά από δυόμισυ μήνες σε άλλο λογαριασμό. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πολ Κοτρώνης που είναι στέλεχος του οργανισμού αυτού προοριζόταν πρόσφατα από κάποιους ανεύθυνους ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης!!

Ηταν ολοφάνερο ότι οι περισσότερες από αυτές τις παραβάσεις και ατασθαλίες σχετίζονταν με τις θητείες του μακαρίτη Πέτρου Γαλάτουλα που μαζί με την παρέα του χρησιμοποιούσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ομοσπονδίας.  H έμφαση πρέπει να δοθεί στην έκφραση “η παρέα του”, διότι, ενώ ορισμένοι έχουν απομακρυνθεί, πολλοί και πολλές συμμετέχουν ενεργά στην ομάδα Γεωργόπουλου και έχουν μάλιστα και φιλοδοξίες.  Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να βαδίσει στο μέλλον με τέτοιους “κυρίους” και “κυρίες” και ο κίνδυνος της μελλοντικής συμμετοχής τους πρέπει να απομακρυνθεί.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν ένα μικρό μόνο μέρος από όσα έχει στα χέρια της η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.  Είμαστε βέβαιοι ότι οι κκ.Μάστορας, Λυγγέρας και Στρουμπάκης θα παρουσιάσουν το σύνολο των στοιχείων τους, πιθανότατα την προσεχή  Δευτέρα στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου στον Μίνωα.  Γιατί είμαστε βέβαιοι; Διότι έχουμε εμπιστοσύνη στην καλή τους θέληση, στον χαρακτήρα τους και στον επαγγελματισμό τους.  Και επειδή χωρίς να παραδοθούν τα στοιχεία αυτά ούτε η Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το έργο της αλλά ούτε και η Ομοσπονδία θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για τις εκλογές. Υπάρχει γενική κόπωση για τα διαδραματιζόμενα στην Ομοσπονδία και πρέπει να τεθεί επιτέλους ένα τέλος.

Οικονομικός Απολογισμός Παρέλασης

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης μίλησε για λίγο ο Λου Κάτσος που έκανε μια πολύ θετική αναφορά στην παρέλαση και ακολούθησε ο Χρίστος Βουρνάς που διάβασε τον οικονομικό απολογισμό.  Η παρέλαση παρουσίασε ένα κέρδος $42,500 – πράγμα που είναι αξιοθαύμαστο εάν αναλογισθεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν έως και την τελευταία στιγμή και ειδικά με το θέμα της έλευσης των Ευζώνων και τις αρνητικές υπόγειες παρεμβάσεις του τότε προξένου κ.Κούτρα οι οποίες έκαναν μεγάλη ζημιά.

Ο κ.Βουρνάς διάβασε ένα προς ένα όλα τα βασικά νούμερα των εσόδων και εξόδων τα οποία παραθέτουμε εδώ. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον κ.Βουρνά και την επιτροπή οικονομικών της παρέλασης για το άξιο έργο τους.

FEDERATION PARADE 2022 FINANCIAL REPORT

Να ενισχυθεί ο Στέφανος Φόρτε

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έκανε την παρουσία του ο εξαίρετος νέος πολιτικός, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα της Ομογένειας, Στέφανος Φόρτε, που εντυπωσίασε με τις ρεαλιστικές θέσεις του και την όλη του παρουσία.  Ο Στέφανος συμμετέχει με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στις προσεχείς εκλογές για μια θέση στη Γερουσία της Ν.Υόρκης στο Albany για την περιοχή του Βόρειου Κουίνς που ξεκινά από την Αστόρια και φτάνει έως τα όρια του Λονγκ Αϊλαντ.  Πρέπει να τον στηρίξουμε πρώτα για τις θέσεις του και έπειτα επειδή είναι δικός μας άνθρωπος.  Συνδεθείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες. 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ HELLENISCOPE.

Εφυγα από την χθεσινή συνεδρίαση με μια ευχή και μια προσευχή: Του χρόνου τέτοιες μέρες η αίθουσα του Σταθάκειου να είναι γεμάτη από κόσμο και η πλειοψηφία τους να είναι νεότεροι, κάτω των 45 ετών.  Πράγματι είμαστε πολύ κοντά στο νέο ξεκίνημα της Ομοσπονδίας.

 • Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για δημιουργία των σχετικών επιτροπών που θα ξεκαθαρίσουν τα μητρώα και θα αλλάξουν το καταστατικό.
 • Η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα παραδώσει τα ευρήματά της.
 • Στην κοινή γενική συνέλευση της 17ης Νοεμβρίου το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή συμφωνίας (stipulation) των δύο πλευρών για αναβολή της δικαστικής διαμάχης επί 4-5 μήνες ώστε να δοθεί χρόνος για τη διεξαγωγή της παρέλασης και την προετοιμασία των εκλογών.  Εκεί θα διαπιστωθεί ποιός είναι με το αύριο της Ομογένειας και ποιός είναι κολλημένος στο αμαρτωλό παρελθόν. Το μέλλον της Ομοσπονδίας ανήκει σε όλους και κυρίως στα παιδιά μας.

Εχει έρθει η στιγμή να ανοίξουμε την οργάνωση αυτή και όλες τις μεγάλες οργανώσεις της Ομογένειας στις νεώτερες γενιές, σε εκείνους και εκείνες που προκόβουν σε όλες τις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες, τις επιχειρήσεις, ώστε να αναγεννηθεί η κοινότητά μας και να βαδίσει με αισιοδοξία στο αύριο.

October 28, 2022, n.stamatakis@aol.com   www.helleniscope.com

DISCLAIMER: The views and statements expressed in this article constitute constitutionally protected opinions of this author.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here