Και οι δύο πλευρές αρνούνται να δημοσιεύσουν τα ευρήματα από το στικάκι με διάφορες δικαιολογίες!! Χθες ερωτήθηκαν οι δύο πλευρές για το αν θα δώσουν στον τύπο το στικάκι: Ο Γιώργος Γεωργόπουλος μεγαλοφώνως ανακοίνωσε ότι θα το δώσει.  Σήμερα όμως άλλαξε γνώμη και άρχισε να το αναβάλλει για το “απώτερο μέλλον”.  Η δε πλευρά Καλαμαρά, όταν σήμερα ζήτησα το στικάκι, ξαφνικά ανακάλυψε “ευαίσθητα” σημεία.

Του Νίκου Σταματάκη

Στη χθεσινοβραδινή ανοιχτή συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου το σημαντικότερο γεγονός απεικονίζεται στην κεντρική μας φωτογραφία: H τριμελής Επιτροπή των κκ. Μάστορα, Λυγγέρα και Στρουμπάκη παραδίδει δύο usb sticks, γνωστά και ως στικάκια, στους κκ. Δήμο Σιώκη και Γιώργο Γεωργόπουλο, που περιέχουν τα ευρήματα της πολύμηνης έρευνάς τους στα οικονομικά της Ομοσπονδίας.  Μπορείτε να διαβάσετε μια καλή περιγραφή της συνάντησης σε άλλη ομογενειακή ιστοσελίδα (συνδεθείτε εδώ). Εμείς θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ορισμένα ουσιαστικά θέματα και κάποια συμπεράσματα από το έργο της επιτροπής.  Θα αναλύσουμε επίσης το τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Με την παράδοση των sticks στις δύο πλευρές η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει το οικονομικό μέρος του έργου της. Καλό θα ήταν να έχει εκδώσει και κάποιο έγγραφο όπου να αναλύει τα ευρήματά της.  Αλλά ας μην έχουμε καμία αμφιβολία: Δεν υπήρχε ΚΑΜΙΑ περίπτωση η Επιτροπή να εκδώσει το αναμενόμενο “Πόρισμα”. Γιατί; Ορίστε οι βασικοί λόγοι:

 • H Επιτροπή βασίστηκε κυρίως σε έξι χρόνια τραπεζικών λογαριασμών (bank statements) και σε κάποιες καταγγελίες και μαρτυρίες.  Αρχικά γνώριζαν όλοι ότι η Ομοσπονδία είχε τρεις λογαριασμούς – αλλά στην πορεία βρέθηκαν έντεκα!! Αλλα “παραστατικά” δεν υπήρχαν.  Για παράδειγμα η Επιτροπή έλαβε μόνο 5 τιμολόγια (!!) από αυτά τα έξι χρόνια!!  Η πλευρά Γεωργόπουλου αρνήθηκε να παραδώσει τα βιβλία που αφαιρέθηκαν από το Σταθάκειο.  Και άκουσα καταγγελίες ότι η πλευρά Καλαμαρά κατακρατεί κάποιο σκληρό δίσκο (από αλλαγή υπολογιστή) που πιθανόν να περιείχε πολλά στοιχεία.
 • Υπήρξαν τεράστιες ατασθαλίες στη διαχείριση μετρητών, όπως και πολλές επιταγές γραμμένες σε μετρητά. Υπήρξαν επιταγές χωρίς δύο υπογραφές, άλλες γραμμένες στο όνομα κάποιων, χωρίς επεξήγηση για το σκοπό της δαπάνης.
 • Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο η Επιτροπή ιδιωτικώς στις δύο πλευρές με πολύ εκτεταμένες αναφορές και εξηγήσεις που έδειχναν τις ατασθαλίες σε βάθος. Επομένως οι δύο πλευρές έχουν μια πλήρη εικόνα του “χάους” στη διαχείριση των τελευταίων έξι ετών.  Αλλά μέσα από αυτό το χάος περιμένουμε “πόρισμα”; Κάποιο έγγραφο προς την Ομογένεια ναι, και ίσως να το παραδώσει η Επιτροπή στην προσεχή Κοινή Γενική Συνέλευση (εάν και όταν γίνει).  Αλλά ας μην περιμένει κανείς “πόρισμα” που να επιρρίπτει ονομαστικά ευθύνες.

Αλλά γιατί δεν δημοσιεύονται όλα τα ευρήματα της Επιτροπής όπως υπάρχουν στα δύο usb sticks; Χθες ερωτήθηκαν οι δύο πλευρές για το αν θα δώσουν στον τύπο το στικάκι: Ο Γιώργος Γεωργόπουλος μεγαλοφώνως ανακοίνωσε ότι θα το δώσει.  Σήμερα όμως άλλαξε γνώμη και άρχισε να το αναβάλλει για το “μέλλον”.  Η δε πλευρά Καλαμαρά, όταν σήμερα ζήτησα το στικάκι, ξαφνικά ανακάλυψε “ευαίσθητα” σημεία.

Το γεγονός ότι δεν μπορεί να δημοσιευθεί το περιεχόμενο του ελέγχου ήταν γνωστό εδώ και μήνες.  Είναι τέτοιο το μέγεθος των ατασθαλιών που εάν δημοσιευθούν αυτό θα ισοδυναμεί με το κλείσιμο της Ομοσπονδίας μια και καλή.  Γιατί με κάποιο τρόπο θα βρούν το δρόμο για το γραφείο του Εισαγγελέα ή του IRS.  Το ερώτημα λοιπόν που έχει η Ομογένεια είναι το εξής: Εφόσον κύριοι και των δύο πλευρών γνωρίζατε τις ατασθαλίες γιατί δεν βάζετε ένα τέλος στην αθλιότητα αυτή έτσι ώστε να περάσει η Ομοσπονδία στο αύριο;

Θα μου πείτε: Ας κλείσει να πάει στο καλό, δεν αξίζει να συνεχίζει. Δεν άκουσα όμως πολλούς να το υποστηρίζουν ειλικρινά.  Και δεν άκουσα κανένα να θέλει να δεχτεί το άμεσο αποτέλεσμα του κλεισίματος, δηλ. το πέρασμα της παρέλασης στην Αρχιεπισκοπή μέσω της ΑΧΕΠΑ.  Και όλοι γνωρίζουμε ότι η ΑΧΕΠΑ λειτουργεί ως παρακλάδι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως άλλωστε και η ίδια η Αρχιεπισκοπή.  Ποιός είναι εκείνος που το θεωρεί αυτό σωστό; Θέλω να ακούσω έστω και ένα όνομα…

Ευθύνες έχετε και οι δύο πλευρές: Η μια πλευρά κυρίως επειδή έβαλε το δάκτυλο στο μέλι και η άλλη επειδή ενώ τα έβλεπε και τα ήξερε έμεινε ανενεργή ή και συμμετείχε.  Να δώσω ένα απλό παράδειγμα: Οταν πηγαίνατε όλοι μαζί στο “Σταμάτη” ή όπου αλλού για φαγητό – και απότι έχω ακούσει πηγαίνατε τακτικά – δεν γνωρίζατε ότι το τσάμπα γεύμα σας πληρώθηκε με την πιστωτική κάρτα της Ομοσπονδίας; Το ξέρατε, αλλά “τσιμουδιά”

Ατυχώς φαίνεται ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα παραδείγματα.  Δεν ξέρατε κύριοι ότι περίπου $70,000 το χρόνο κατέληγαν στον “Εθνικό Κήρυκα”, τα περισσότερα για αχρείαστες διαφημίσεις κλπ.  Προσωπικά το γεγονός αυτό το αναφέρω εδώ και χρόνια.  Το ξέρατε οι περισσότεροι αλλά δεν βγάζατε “κιχ”… Δεν ξέρατε ότι διάφοροι κύριοι και κυρίες υπερχρεώνουν για υπηρεσίες ανύπαρκτες;  Από τα πρώτα στοιχεία που έπεσαν στην αντίληψή μας φαίνεται ότι ο μακαρίτης Πέτρος Γαλάτουλας ήταν άμεσα εμπλεκόμενος σε πάνω από το 70% των ατασθαλιών.  Οχι πως οφελούνταν πάντοτε προσωπικά, αλλά “μοίραζε παιχνίδι” δεξιά κι αριστερά. Και όλα χωρίς καμία διαφάνεια και κανένα έλεγχο.  Οφείλατε να γνωρίζετε τα περισσότερα από αυτά και για αυτό είστε συνυπεύθυνοι.

Μερικοί μιλούν για πειθαρχική επιτροπή.  Καλή ιδέα.  Μάλιστα πριν χρόνια είχαν καταδικαστεί από την πειθαρχική επιτροπή οι Γεωργόπουλος και Τομόπουλος (κατόπιν μια Γεν.Συνέλευση τους χάρισε το υπόλοιπο της ποινής).  Αλλά στις τωρινές συνθήκες μόνο νέες αντιδικίες θα δημιουργήσει κάποια πειθαρχική επιτροπή… Επομένως: Εφόσον είστε συνυπεύθυνοι και εφόσον αρνείσθε να δημοσιεύσετε τα στοιχεία που βρήκε η Επιτροπή Οικ.Ελέγχου, ΑΠΟΧΩΡΗΣΤΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΟΙ και δώστε τόπο στο αύριο.  Ποιό είναι το αύριο;

Το αύριο θα προέλθει από την συνεννόηση των μεγάλων και δραστήριων συλλόγων – έστω και εάν είναι για χρόνια έξω από την Ομοσπονδία.  Αυτοί οι μεγάλοι ομογενειακοί σύλλογοι (και υπάρχουν 20-30) μπορούν να εκλέξουν μια τριμελή ή πενταμελή Επιτροπή Προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής, που να οδηγήσουν την Ομοσπονδία σε εκλογές (μετά από τον έλεγχο μητρώων και αλλαγή καταστατικού). Η ιδέα ανήκει στον κ.Χρίστο Βουρνά τον οποίο και ευχαριστώ, και μια αρχική επεξεργαία της έγινε από τον Νίκο Αλυσσανδράτο.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΙΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ευχαριστώ τον Κώστα Μάστορα που με πίστωσε με την ιδέα για τα “στικάκια” (έμαθα όμως στην πορεία ότι η ιδέα προϋπήρχε από την άνοιξη –  έστω κι έτσι όμως επανήλθε στην κατάλληλη στιγμή).  Οπως είπα χθες θα χαρώ ιδιαίτερα όταν υπάρξει λύση και συμφιλίωση.  Απο την πρώτη κιόλας μέρα φαίνεται ότι τα “στικάκια” έφεραν τις δύο πλευρές πρό των ευθυνών τους. Πάρτε τα και μελετήστε τα όσο θέλετε: Σας φωτογραφίζουν όλους ομαδικά και ατομικά.  Μερικοί θέλετε ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας.  Αλλά ο χρόνος σας τελειώνει.

Μπροστά σας έχετε τις εξής επιλογές:

 1. Ξοδευτείτε όσο θέλετε άσκοπα στα δικαστήρια – το πιθανότερο είναι να σας καταδικάσει και τους δύο ο δικαστής με τελικό αποτέλεσμα να διαλυθεί η Ομοσπονδία.
 2. Μπορείτε να συμφωνήσετε σε κοινή Γεν.Συνέλευση όπου ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να συγκροτηθούν οι Επιτροπές (Παρέλασης, Μητρώων, Καταστατικού, κλπ) ΟΧΙ ΜΕ ΜΕΛΗ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΤΟΜΑ και να γίνουν επιτέλους οι εκλογές.
 3. Μπορείτε επίσης να δεχτείτε την πρόταση για 3μελή ή 5μελή Επιτροπή Προσωπικοτήτων μέσα από τους μαζικότερους και σοβαρότερους συλλόγους που να αναλάβει στα στιβαρά της χέρια την Ομοσπονδία για 5-6 μήνες και να την φέρει σε εκλογές.

Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ – ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Μας μιλάτε κάποιοι και λέτε ότι έχετε “καλές προθέσεις”.  Οπως λέει το ρητό, “ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις”. Να μας λείπουν οι “προθέσεις” σας, πράξεις θέλουμε και όχι λόγια.

Τέλος, άκουσα χθες μερικές αγριοφωνάρες από ορισμένους συναδέλφους του Τύπου που ζητούσαν να ενημερωθούν άμεσα ο Εισαγγελέας και το IRS. Βρε, βρε, λέω στον εαυτό μου, που βρέθηκε ξαφνικά αυτή η μαχητική δημoσιογραφία;  Που κρυβότανε τόσα χρόνια με τόσα σκάνδαλα που αποκαλύπταμε στην κοινότητα του Αγ.Δημητρίου και στις καταχρήσεις εκατομμυρίων της Αρχιεπισκοπής ειδικά για τον Αγιο Νικόλαο;  Η Αρχιεπισκοπή έχει προϋπολογισμό πάνω από $25 εκατ. και ο Αγ. Δημήτριος πάνω από $7 εκατ.  Το μισό εκατ. ετησίως της Ομοσπονδίας σας έκανε να ανακαλύψετε ξαφνικά ότι είστε δημοσιογράφοι; Αλλά βλέπετε τα χάλια της Εκκλησίας και σιωπάτε;  Και όχι μόνο σιωπάτε αλλά σιγοντάρετε τους Φαναριώτες, τους υπάκοους τόσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να διαλύσουν την Ομοσπονδία και να πάρουν την παρέλαση;

Υ.Γ. Φυσικά και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την ίδια την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, συγκρούσεις συμφερόντων και άλλα προβλήματα.  Θα τα πώ επιγραμματικά: O κ.Λυγγέρας έχει μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις και είναι αδιάφθορος και ανεξάρτητος – αλλά έχει μικρή εμπειρία στα ομογενειακά. Ο κ.Στρουμπάκης είναι καλό μυαλό και χρυσή καρδιά και έχει μέλλον στην Ομογένεια, αλλά δεν ξεχνάμε ότι έχει σύγκρουση συμφερόντων (χθες μάλιστα αναφερόταν στον κ.Βαλιώτη που ήταν παρών, ως το “αφεντικό του”.) Και ο κ. Μάστορας, με όλη τη μεγάλη πείρα του, τις θυσίες του στην ομογένεια και τις ικανότητές του, κάνει μπίζνες στην Ομογένεια και όταν πρόκειται να σπάσει κάποια αυγά με σκληρό τσόφλι δυσκολεύεται…  Παρόλα αυτά η καταγραφή των ατασθαλιών και η προσπάθεια που κατέβαλαν ήταν αξιέπαινη. Ηταν όμως αδύνατο να αποδώσουν ευθύνες.  Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι είμαστε η Ομογένεια ένα χωριουδάκι όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και η “πλήρης αντικειμενικότητα” είναι προβληματική αν όχι αδύνατη.  Σαν χωριό που είμαστε όμως, οφείλουμε να δείχνουμε την απαιτούμενη αγάπη και σεβασμό στους συγχωριανούς μας αντί να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου.

November 1, 2022, n.stamatakis@aol.com   www.helleniscope.com

DISCLAIMER: The views and statements expressed in this article constitute constitutionally protected opinions of this author.

 

 

3 COMMENTS

 1. Αγαπητέ κύριε Σταματάκη,

  Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά θα ήθελα αν μου το επιτρέπετε να κάνω μερικές επισημάνσεις. Έχω τεράστια εμπειρία και συμμετοχή στα Ομογενειακά δρώμενα και ειδικά την τελευταία δεκαετία που συμμετέχω ενεργά στο Hellenic Initiative, που είναι μια άριστα οργανωμένη από κάθε άποψη Ομογενειακή Οργάνωση, με παγκόσμιο Ομογενειακό αποτύπωμα. Στο κάθε ετήσιο Gala του Hellenic Initiative, που φέτος γίνεται στις 3 Δεκεμβρίου, στο CIPRIANI WALL STREET, Μανχάτταν, συγκεντρώνονται πολύ ποιο πάνω από δυο εκατομμύρια δολλάρια. Αυτό από μόνο του σας δείχνει το πόσο σοβαρή οργάνωση με παγκόσμιο κύρος είναι. Όσο για τον φίλο μου Κώστα Μάστορα το έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει σπάσει πολλά αυγά με σκληρά τσόφλια και δεν είναι εξαρτημένος από το ΤΙΤΑΝ και OPTIMA FOODS, που αποτελούν δυο μόνο εταιρείες του Ομίλου εταιρειών του, των οποίων προϊόντα τους πωλούνται όχι μόνο στην Ομογένεια μας αλλά και σε όλη την Αμερική. Κατά την λογική σας, ο Κώστας δεν θα έπρεπε να σπάσει αυγά με σκληρό κέλυφος ούτε με τον εκλιπόντα Πέτρο Γαλάτουλα στο παρελθόν, αλλά ούτε και με τον κύριο Καλαμαρά πρόσφατα. Όμως το έκανε υπερασπιζόμενος το συμφέρον της Ομοσπονδίας και της Ομογένειας μας. Όσο για τον άλλο φίλο μου Γιάννη, που παρεπιμτώντως είναι Executive Officer στην Alma Bank, δεν είναι υποχείριο του κυρίου Βαλιώτη, αλλά ούτε και του μεγαλομετόχου της ίδιας τράπεζας κυρίου Κώστα Μάστορα. Ο Γιάννης, γέννημα θρέμμα και ενεργό μέλος της Ομογένειας μας, έχει τεράστιες ηγετικές ικανότητες και είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις της, που έχει από την Ομοσπονδία. Μια Ομοσπονδία που αυτή την στιγμή είναι διαιρεμένη, ακέφαλη και παραπαίουσα. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Αχιλλέας Λυγγέρας.

  • Ολα ωραία και καλά, αλλα επειδή και οι τρεις είστε στα οικονομικά γνωρίζετε άριστα ότι ένα σωστό audit πρέπει να διακρίνεται πάντοτε από ουδετερότητα. Η επιτροπή ξεκίνησε άριστα αλλά από κάποια στιγμή κι έπειτα έδωσε μεγάλη έμφαση στη μεσολάβηση / συμφιλίωση παρά στον έλεγχο. Σε κάποιο σημείο έπρεπε να ειπωθούν δημοσιως μερικά σκληρά πράγματα για να κατανοήσουν όλοι οτι έφτασαν στο τελος Του δρόμου. Δυστυχώς όπως είπα είμαστε χωριό εδώ στην ομογένεια. Σας υπόσχομαι πάντως οτι θα τα πούμε εμείς αυτά τα σκληρά πράγματα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ο δρόμος προς το αύριο θα ανοίξει. Όπως και να έχει το πράγμα το έργο της Επιτροπής αποτιμάται απολύτως θετικά. Δεν έχω αμφιβολία για τούτο.

 2. Αγαπητέ κύριε Σταματάκη.

  Τα στικάκια πρέπει να δοθούν άμεσα από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας στα Ομογενειακά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης. Η Ομοσπονδία είναι υπεράνω όλων μας και ανήκει στην Ομογένεια μας, που πρέπει να ενημερωθεί για τις σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες που έλαβαν χώρα εκεί μέσα. Όλα στο φως εδώ και τώρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here