Του Στέλιου Τάτση

Και ενώ είχε περιπέσει σε μακράν χειμερινή νάρκη, ξαφνικά βγήκαν μελανές… γλώσσες να βερνικώνουν ονόματα και πράγματα… Ο λιμοκοντόρος έλεγε η συγχωρεμένη η θειά μου η Φρόσω  είναι καλοντυμένος με την καλύτερη τσάκιση στο παντελόνι, το παπούτσι αστράφτει από το βερνίκι, αλλά η τσέπη πάντα άδεια…

Μέχρι προχθές η πρώην ημερήσια (δεν είναι πλέον ημερήσια) ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, έπνεε μένεα κατά του Αρχιεπισκόπου γιατί όπως λένε οι κακές γλώσσες δεν έδινε η Αρχιεπισκοπή διαφημίσεις, τι έγινε λοιπόν και ξαφνικά ανάκρουσαν πρύμναν; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται μου λέγει ο φίλος που είναι δίπλα μου και βλέπει τι γράφω.

Το νέο γηροκομείο ειλικρινά εύχομαι να μην έχει την τύχη του Αγίου Νικολάου στο Σημείον Μηδέν, ήδη πλησιάζει στο θέμα του χρόνου. Αν θυμάμαι καλά η αγορά θα πρέπει να είχε γίνει πριν δεκαπέντε χρόνια, οπότε και ξεκίνησε η άγρα προς συγκέντρωση χρημάτων προς κάθε κατεύθυνση. Το γράμμα που εστάλη από τον Επίσκοπο Φασιανής (ενθυμούμαι το όνομα από τον Φασιανό το πουλί) ήλθε και στον Σύλλογό μας τον Κοραή Νέας Υόρκης και στην συνεδρίαση της ολομέλειας έκανα πρόταση να δώσουμε $25,000.00 σε διάστημα πέντε ετών με την συμφωνία ότι δωρίζουμε ένα δωμάτιο στο οποίο θα αναγράφεται “Δωρεά Παγχιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης ο Κοραής”. Η σχετική αλληλογραφία υπάρχει και κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Η υπόσχεση εκ μέρους του Κοραή έχει τακτοποιηθεί πλήρως, όμως σε επανειλημμένες επιστολές μου δημοσιευμένες και στο Helleniscope  για απόδοση λογαριασμού δεν εδόθη ποτέ απάντηση  και δεν γνωρίζουμε που βρισκόμαστε.

Αυτή η αδιαφάνεια μας σκοτώνει σαν σύνολο και με το τρανταχτό παράδειγμα του Αγίου Νικολάου, γινόμαστε όλοι καχύποπτοι. Δώρον Θεού, είναι ο τίτλος της κουτσουρεμένης πλέον ομογενειακής εφημερίδας και εγώ λέγω: ”κολοκύθια στο πάτερο”. Το δώρο είναι τα 15 εκατομμύρια του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, τα 10 εκατομμύρια του Στάθη Βαλιώτη και οι πολλές άγνωστες (εκτός του Κοραή) προσφορές των ομογενειακών Οργανώσεων και μεμονωμένων Ομογενών.

Και εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να σχολιάσω το σούρτα….φέρτα……, το μπέρδεμα του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στην Ομογένεια, διότι στην Πατρίδα και ειδικά στα νησιά μας που αδειάζουν έχουν περισσότερες ανάγκες από την ομογένεια, δεν μπορεί ο Κοραής και ο κάθε Κοραής να βουλώνει τρύπες σε διάφορα τοπικά ιδρύματα με  προσφορές δεκάδων χιλιάδων δολαρίων και το ίδρυμα Νιάρχου να ξεφορτώνει νταλίκες δολαρίων στην Ομογένεια κάπου δεν μου κάθεται καλά. Συγχαίρω μεν την προσφορά , αλλά παράλληλα δηλώνω και αυτό που αισθάνομαι.

Αυτό που ζητώ εγώ θα έπρεπε να το είχαν ζητήσει όλα τα ομογενειακά ΜΜΕ, εδώ και τώρα κύριοι υπεύθυνοι της Αρχιεπισκοπής , ρίξτε ΦΩΣ διαφάνεια, πόσες υποσχέσεις έγιναν, πόσα συγκεντρώσατε από τις υποσχέσεις και πόσα απομένουν. Δημοσιεύσατε έναν Γενικό απολογισμό, αγοράς, προβλεπόμενο κόστος εργασιών, προβλεπόμενος χρόνος αποπεράτωσης του ολοκληρωμένου έργου, δώστε μια σαφή και εμπεριστατωμένη εικόνα, επιτέλους κάντε αυτό που ήστε υποχρεωμένοι να κάνετε, επιτέλους κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε.

Καλή Ανάσταση!

2 COMMENTS

 1. Υπαρχουν διαφορα βιντεος στο you tube οπου Γερμανικες οικογενειες στελνουν τους γεροντες συγγενεις τους στην Μαλαισια η Ελλαδα για περιθαλψη σε Γηροκομειο.
  Για οσους Ομογενεις το επιθυμούν, μπορουν να επιστρεφουν στην Ελλαδα για διαμονη σε Γηροκομεια η κοινοτητες συνταξιουχων όπου το κλιμα και το περιβαλλον ειναι καλυτερα απο αυτο στην Φλοριδα και κοστιζει πολυ λιγωτερο.
  Αξιζει να προωθησουμε ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ! Η Ωφελεια θα ειναι μεγαλη για τους συμμετεχοντες και την Ελλαδα!

 2. Θα γίνει κι’αυτό όταν παύσει η Πατρίδα μας
  να κυβερνιέται από ξενόφωνα τομάρια που
  την έχουν καταντήσει χώρα επαιτών και
  Δούλα των παγκοσμιοποιητών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here