ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.  Εχω πεί πολλές φορές ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει να επιδείξει τον μεγαλύτερο ποιητή της (Καβάφης), τον μεγαλύτερο συνθέτη της (Χατζηδάκις) και τον μεγαλύτερο ζωγράφο της (Τσαρούχης), και οι τρεις γνωστοί ομοφυλόφιλοι.  Πλήν όμως, ήταν πρώτιστα αξιοπρεπείς άνθρωποι που σέβονταν πρώτα τον εαυτό τους και ταυτόχρονα τους συμπολίτες τους.  Ποτέ δεν έβγαλαν την ιδιωτική τους ζωή στο πεζοδρόμιο να την κάνουν θέαμα για το πάντοτε περίεργο ελληνικό κοινό.  Και γι αυτό το λόγο οι συμπολίτες τους (μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος) τους τιμούσαν στον ανώτατο βαθμό.

Αλλα στη σημερινή εποχή η επικράτηση της “μοδός” και του “συρμού” είναι πλήρης.  Ετσι λοιπόν και ο πρώην ιερέας Ανδρέας Κονάνος κρέμασε την κρεβατοκάμαρά του στα μανταλάκια του youtube να μας πείσει ότι η συμπεριφορά του είναι “νόρμαλ”.  Ούτε “νόρμαλ είναι, ούτε σωστή.

Είναι ανήθικη, και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.

Δικαίως του τα ψέλνει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ που δήλωσε στο Βήμα Ορθοδοξίας:

«Η θέση του κ. Κονάνου πλέον γιατί έχει καθαιρεθεί δεν είναι κληρικός ο άνθρωπος, είναι μια προσωπική του θέση. Προδήλως εσφαλμένη όμως διότι προσπαθεί να αποδόσει στον Θεό, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος, αλλά αντιμετωπίζουν και άλλοι άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν παύει όμως αυτή η κατάσταση να αντιπαλαίει την ανθρώπινη οντολογία. Με την πράξη αυτή, μάλλον με τις πρακτικές αυτής της συμπεριφοράς, συνάπτονται 5 ειδών καρκίνοι. Δεν είναι κάτι απλό. Δηλαδή δεν είναι, ε δεν βαριέσαι, έχω και μια άλλη θεώρηση του ζητήματος. Και συνάπτονται, γιατί στον χώρο τον γενετικό υπάρχει ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, o οποίος εαν πάει σε άλλους χώρους του σώματος καρκινογενά τις περιοχές. Και για αυτό τον λόγο υπάρχουν –θα το δείτε αυτό και στα επιστημονικά εγχειρίδια – η καρκινογένεση στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα, στον πρωκτό, στο πέος κλπ.

Αυτά δεν είναι απλά θέματα. Ο άνθρωπος στην ζωή του οφείλει να είναι ερωτικό ον βέβαια, γιατί δεν μπορεί να είναι ανέραστος, θα πεθάνει. Τον έρωτα πρέπει να τον κατευθύνει στον δημιουργό του. Να γίνει πρωτοτικός. Αυτό σημαίνει και Άγιος. Οι Άγιοι είναι όλοι ερωτευμένοι με το ορθό και αληθές γεγονός που είναι ο Θεός, ο αιώνιος δημιουργός της ζωής.

Εαν αυτό το ξεχνάει ο άνθρωπος, πόσο μάλλον ένας κληρικός τότε ασφαλώς πνίγεται μέσα στην χοϊκότητα και στα πράγματα της ύλης.

Όταν είμεθα παιδιά, στα σχολεία παλιά, είχαν κάτι χάρτες που έδειχνε το ανθρώπινο σώμα χωρίς την επιδερμίδα. Εαν, λοιπόν, πάρουμε έναν τέτοιο χάρτη και δούμε όλα τα εσωτερικά όργανα, θα καταλάβουμε αμέσως ότι δεν μπορεί αυτό να είναι το αντικείμενο του πόθου.

Για αυτό τον λόγο, καλείται ο άνθρωπος από την κτίση να αναβιβάζει στον κτίσαντα και να βρίσκει την πληρότητα της ερωτικής του εκπλήξεως και εκστάσεως στον Κύριο του, στον Δημιουργό του.
Έτσι ο άνθρωπος πραγματώνεται ως άνθρωπος. Αλλιώς είναι ένα χοϊκό κατασκεύασμα των παθών και της στρεβλώσεως που ο διάβολος και οι δαίμονες επιτυγχάνουν».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΕΡΕΑ

===========================

Πρώην ιερέας αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος – Είχε παραιτηθεί από τον κλήρο το 2020

Ο πρώην ιερέας Ανδρέας Κονάνος που παραιτήθηκε «ξυρίστηκε» και έγινε life coach

Πολλά είναι τα μηνύματα που έχει λάβει ο πρώην ιερέας Ανδρέας Κονάνος στα socialmedia, μετά την αποκάλυψη που έκανε στο προφίλ του πως είναι ομοφυλόφιλος. Τα μηνύματα είναι χιλιάδες κάτω από την ανάρτησή του. Πολλοί είναι αυτοί που τον υποστηρίζουν, ενώ άλλοι δεν είδαν με καλό μάτι την αποκάλυψη.

Ο Ανδρέας Κονάνος υπήρξε για αρκετά χρόνια ιερέας, όμως το 2020 με ανάρτησή του στο Facebook είχε κάνει γνωστό πως αποσχηματίστηκε από κληρικός μετά από παραίτηση που υπέβαλε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Έκτοτε γύρισε σελίδα και έγινε life coach με χιλιάδες ακολούθους.

Όμως, χθες, με ένα βίντεο αποφάσισε να κάνει γνωστό πως είναι ομοφυλόφιλος.

Στη λεζάντα που συνόδευε το βίντεο, ο Ανδρέας Κονάνος έγραψε:

«Είναι απλό, κι ας φαίνεται πολύπλοκο.

Είναι ανθρώπινο, κι ας το βαφτίζουν τερατώδες.

Είναι η αλήθεια πολλών ανθρώπων στον πλανήτη μας, κι ας το ονομάζουν κάποιοι άλλοι «ανωμαλία».

Είναι αυτό που είναι!

Δηλαδή, μια πραγματικότητα που ισχύει.

Κι ας λέει ο καθένας την ψαγμένη ή φανατική γνώμη του.

Η ζωή δεν μπαίνει σε καλούπια και κουτάκια, όσο κι αν αυτό επιτρέπει ένα «αξιοπρεπές» βόλεμα γλιτώνοντάς μας από το άγχος τής ύπαρξης και τα τολμηρά ρίσκα που καλούν σε αλλαγή και πραγματική «μετάνοια»= αλλαγή μυαλού.

Η ζωή είναι μυστηριώδης, απρόβλεπτη και πανέμορφη στην απέραντη ποικιλία και διαφορετικότητά της, χωρίς να μας ρωτά αν συμφωνούμε με τα «τρελά» σχέδιά της.

Όλα καλούν σ’ έναν αγώνα για εξέλιξη και ωριμότητα, για αποδοχή κι ενότητα.

Σίγουρα όλοι χωράμε σ’ αυτή τη γη.

Κάτω απ’ το φλοιό της, το μόνο βέβαιο.

Μακάρι και στην επιφάνειά της η συμβίωσή μας να διαπνέεται από αγάπη, σεβασμό και αρμονία!

Συμφέρει όλους μας!

Είμαι ευγνώμων που ήρθε η ώρα να κάνω αυτό το βίντεο, αποκαλύπτοντας – με όσο περισσότερη ειλικρίνεια μπορώ – την προσωπική μου αλήθεια!

Και είναι συγκινητικό, που, και μετά την αποκάλυψη αυτή, υπάρχουν γύρω μου ακόμα τόσοι υπέροχοι άνθρωποι, όπως εσύ, που συνεχίζουν να μ’ αγαπούν και να ‘ναι στη ζωή μου!

Αυτή η γνήσια ψυχική σύνδεση και ατόφια φιλία είναι απ’ τα πιο ωραία που μπορούμε να ζήσουμε σ’ αυτή τη γη.

Σε α υ τ ο ύ ς τους ανθρώπους απευθύνομαι και τους ευχαριστώ μ’ όλη μου την καρδιά.

Οι άλλοι – εξίσου υπέροχοι άνθρωποι κι αυτοί- έχουν τους δικούς τους λόγους να δυσκολεύονται.

Τους κατανοώ και τους σέβομαι.

Αλλά ας μη φοβούνται! Δεν κινδυνεύουν!

Η ζωή είναι μικρή, λίγες δεκαετίες ακόμα.

Ας προχωρήσει ο καθένας τον δρόμο του, κοιτάζοντας τον εαυτό του, εστιάζοντας σ’ αυτά που αγαπά και κάνοντας παρέα μ’ όσους κολλά και νιώθει άνετα.

Αυτό κάνω κι εγώ τα τελευταία χρόνια.

Μ’ αυτό το βίντεο, ξέρω, το τερμάτισα!

Μα γι’ αυτό είναι και «τέρμα ωραίο» και τέρμα αληθινό όλο αυτό που βγαίνει μεταξύ μας, σαν καταστάλαγμα, στο τέλος.

Όλη αυτή η Αγάπη, το Φως και η Σύνδεση.

Είναι τόσο υπέροχο να αγαπάς την αλήθεια τού όποιου φίλου σου, κι όχι μονάχα τη βιτρίνα, το προφίλ και τα διάφορα καμουφλάζ που χρησιμοποιεί λόγω φόβου, ντροπής και για λόγους κοινωνικής «επιβίωσης».

Αυτή η αλήθεια είναι ό, τι πιο απελευθερωτικό, θεραπευτικό και ζωογόνο!

Είναι αυτό που αξίζω κι εγώ, αλλά και εσύ, και όλοι μας!

Είναι, μπορώ να πω, ο προορισμός και η αποστολή μας!

Τα υπόλοιπα, τα εξηγώ αναλυτικά στο βίντεο.

Σε ευχαριστώ!

Ανδρέας Κονάνος».

Ποιος είναι ο πρώην ιερέας

Ο Ανδρέας Κονάνος γεννήθηκε στο Μόναχο το 1970. Κατάγεται από τα Ιωάννινα, έζησε στο Μόναχο κι απ’ το 1977 στην Αθήνα. Τελείωσε το κλασικό Λύκειο στο Περιστέρι και σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον χειροτόνησε διάκονο το 1999 και το 2000 Πρεσβύτερο κι Αρχιμανδρίτη. Ανέλαβε στην ενορία του φοιτητικές συναντήσεις, αγρυπνίες, ομιλίες, καθώς και διαλέξεις σε σχολές γονέων και πνευματικά κέντρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το 2006 άρχισε την εκπομπή «Αθέατα Περάσματα» στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Αυτό έγινε αφορμή να δεχτεί προσκλήσεις για ομιλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αμερικής.

Το 2020, με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o Ανδρέας Κονάνος έκανε γνωστό πως αποσχηματίστηκε από κληρικός μετά από παραίτηση που υπέβαλε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Γνωστός για τις ομιλίες του και για το πλούσιο συγγραφικό του έργο, ο πρώην πλέον αρχιμανδρίτης και εφημέριος του Ιερού Ναό του Αγίου Ανδρέα της Αγίας Παρασκευής Αττικής, αποφάσισε να γυρίσει σελίδα στη ζωή του, μετά από 20 σχεδόν χρόνια ιεροσύνης.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός και με πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό έργο ο ίδιος, με περισσότερους από 120.000 ακόλουθους στο Instagram και πάνω από 100.000 στο YouTube.

9 COMMENTS

 1. My Sixth- Grade Greek’ School Education precludes me from understanding what was just said in ex-priest’s video. Please, someone translate…

 2. For those that have some difficulty in catching the nuances of what is said in the video…

  In essence, this former priest decided for whatever reason that it was time for him to release a formal “coming out” video, but the one-hour lecture was a “philosophical” angle of approach, designed to “school” society on “not making a big discussion” out of people like him, etc.

  What prompted the timing of such a release? Unclear. There is always the possibility that someone may have photographic evidence that they were going to release under threat of extortion / blackmail, and perhaps he decided to just do this video to “resolve” that problem. After all, unfortunately, he remains a public figure, because he became quite famous mostly between 2005-2015 when he was hosted by the Radio station of the Church of Greece on a regular weekly broadcast schedule.

  Unfortunately, he had a talent of being able to speak well. He was also a teacher in the Greek public school system for 20 years as is the case with many other priests in Greece, and influenced hundreds of young minds…Unfortunately, he used that talent to slowly reduce the theology in his lectures over time, and replace it with increasing “humanistic” elements, to the point where theology was almost invisible in the later years, and this “life coach” preacher emerged. This strange progression is quite evident as you look back at the lectures with a “new eye”, and it may have been this progression that caught the attention of the Synod, (among some other things that the press has not published yet, but those who regularly “frequent the neighborhoods of Athens” hear rumors of), and in 2019 he pre-emptively resigned from the priesthood (because rumor had it they told him he was about to be defrocked anyway)…he has been posting strange videos online as a civilian ever since, but the damage is done…he still has a very large following of “humanists” that keep him well-funded with “online clicks / views”, and I fear that this video may be the tip of a a more sinister iceberg to come over the next several years…

  The most sinister and diabolical angle here is that a former (popular) priest is promoting his new mantra of “this is simply the way I am”, at a time where the global media has been fighting millennia of clear Patristic teaching on this subject. In short, he is now openly “preaching” heretical positions on social media, to a large audience that still deep down may feel a “priestly” connection to him. This man is going to cause a lot of spiritual damage in Greece and beyond, unfortunately.

  Either way, in the video, he sort of admits at one point that he “found ways to deal with normal social pressures” as he was growing up, and unfortunately, he virtually admits / alludes that the priesthood allowed for people to “not bother him” as much…so in essence, in the video he’s admitting that he became a celibate priest for the wrong reasons, and years later it is quite clear.

 3. Unfortunately, too many men become priests to hide their homosexuality under their “frocks”. Most of them, however, have the decency to keep their issues to themselves. Some of them even spiritually fight against this demonic temptation, becoming actually celibate and true warriors against the passions. However, I think that these are in the minority.

  The subject matter of this article is just another example of the progression of apostasy, a tragic reality we will not be able to escape.

 4. As long as he keeps away from innocent children he can do what he likes with consenting adults and nobody needs to listen to him .

 5. The thing that stands out the most to me is is how deeply focused on himself he is throughout (at least the parts I heard – I couldn’t listen to the full hour’s worth). Perhaps less navel-gazing would help. Given his constant need to self-justify and insist that there is nothing to fault him with because it is actually the rest of the world who is guilty of misunderstanding, I say, “The man doth protest too much, methinks!”

 6. Just do not come around the children in our church families, and you can do whatever you want in private– just do not preach to our choirs!

 7. Το βέβαιον είναι πως τον πρώην Κληρικό τον
  έτρωγε ο ποπός του και επειδή ένιωθε ενοχές επέλεξε να του τον ξύνουν και να
  είναι καμουφλαρισμένος με το ράσο το
  οποίο κρύβει πολλά .
  Για κάποιο διάστημα τα πήγε καλά , όμως το
  κρυφό δεν κρατάει πολύ, γιατί επεμβαίνουν
  οι γύρω της ιδίας ταυτότητας και αρχίζουν να ενοχλούν, είναι και συνειδιακό , τον
  απασχολούσε αυτή η ιδιαιτερότητα , τον
  απασχολούσε η συμμετοχή του στην θεία
  μυσταγωγία και ένιωθε τύψεις από τις
  οποίες ήθελε να ξεφύγει.
  Αυτή είναι η μία πλευρά και η άλλη ήταν
  πως την ατέλειά του το πάθος του δεν
  μπορούσε να το “ απολαμβάνει” κρυμμένος.
  Ξέρετε οι λειψοί ……( ελλιπείς) άνθρωποι
  είναι και ψυχολογικά άρρωστοι και στην
  πλειονότητά τους , επιθυμούν να παρασύρουν και άλλους και να μην φθάσουμε στο ακραίο συμπέρασμα να μην
  αποκλείσουμε και τον παράγοντα χρηματισμό , όπως έγινε με την βάπτιση των
  υιοθετημένων παιδιών που όπως ακούστηκε
  κάποιοι πήραν εκατομμύριο.
  Σ’αυτό το μεγάλο πρόβλημα , υπάρχει και το
  πάρε δώσε , άλλοι πληρώνουν και άλλοι
  πληρώνονται.
  Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι η παραίτησή του και η αυτοσποβολή του από
  τον λειτουργικό χώρο της Εκκλησίας, το ότι
  προβάλλεται δημόσια ως φυσιολογικός είναι
  κατά την γνώμη μου Μέγα λάθος,
  Ο καθένας στην κρεβατοκάμαρά του είναι
  ελεύθερος να κάνει ότι του γουστάρει και
  όχι να το διατυμπανίζει σαν παράδειγμα προς μίμηση.
  Η Εκκλησία υπάρχει και σώζεται από τον
  ίδιο τον Χριστό και τους λίγους πιστούς
  κληρικούς , όμως αν ήδη δεν έχουμε ξεπεράσει τα Σόδομα και τα Γόμορρα , ίσως
  να μην απέχουμε πολύ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here