ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Νίκος Σταματάκης).  Από την διοίκηση των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση (μπορείτε να τη δείτε εδώ αυτούσια Federation of NY PRESS RELEASE DECEMBER 20, 2023).  Ευχόμαστε στο Νέο Ετος να επιτευχθεί επιτέλους συνένωση και ομόνοια στην ταλαίπωρη οργάνωση έτσι ώστε να επιτελέσει το ρόλο της. Βασικό μέρος του ρόλου της Ομοσπονδίας είναι η ενημέρωση της Ομογένειας και οι παρεμβάσεις για τα Εθνικά Θέματα τα οποία, ενόψει μάλιστα και των πολεμικών αναφλέξεων στη Μ.Ανατολή, καθώς και των εξελίξεων στο μεταναστευτικό εισέρχονται σε κρίσιμη φάση.

=====================

Τροποποιήθηκε το Καταστατικό της Ομοσπονδίας
19 Δεκεμβρίου 2023

Η Διοίκηση των πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ανακοινώνει τα εξής:

Το βράδυ της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια Ειδική Γενική Καταστατική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που είχε κληθεί από την Διοίκηση με βάση το Καταστατικό. Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν με φυσική παρουσία 43 αντιπρόσωποι συλλόγων – μελών.
Έγιναν επίσης δεχτά καταμέτρησης στο τέλος της διαδικασίας 25 έντυπα ψηφοδέλτια (επιστολικές ψήφοι). Υπήρχε απαρτία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με προσευχή από τον Δημήτριο Φίλιο (Σύλλογος Αρκάδων «Γέρος του Μωριά»). Ακολούθως, τηρήθηκε ένα λεπτό σιγής στη μνήμη δύο στελεχών της ομοσπονδίας που απεβίωσαν πρόσφατα: του πρώην προέδρου Νίκου Βέλλιου και της Τριανταφυλλιάς Σφυροπούλου.

Το προεδρείο που εκλέχθηκε ομόφωνα απαρτίστηκε από τους Δήμο Σιώκη (Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια») και Πάνο Παπαδόπουλο Σερέτη (Σύλλογος Πατρινών «Κωστής Παλαμάς»). Γραμματέας εξελέγη και ανέλαβε η Χριστίνα Παναγόπουλου-Κωστάκη (Σύλλογος Synthesis).

Προτάθηκε το σχέδιο Καταστατικού που είχε εκπονηθεί από 5μελή Καταστατική Επιτροπή και είχε γίνει στις βασικές αρχές αποδεκτό και από τις δύο πλευρές της Ομοσπονδίας όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στη συγκέντρωση της 29 ης Ιουνίου 2023 στο Σταθάκειο. O Πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης και Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, έκανε σύντομη αναφορά στην παρέλαση του 2024 τονίζοντας ότι οι άδειες έχουν ήδη εγκριθεί από το Δήμο της Νέας Υόρκης για την Κυριακή 14 Απριλίου, ενώ το επίσημο δείπνο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 13 Απριλίου στην αίθουσα TRIANON του ξενοδοχείου Hilton. Ενημέρωσε επίσης ότι μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Παρέλασης και θα ξεκινήσουν οι
πανομογενειακές συγκεντρώσεις. Οι προεδρεύοντες της συνεδρίασης κάλεσαν στη συνέχεια τον Δημήτρη Καλαμαρά, υπεύθυνο της Επιτροπής Καταστατικού, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές αλλαγές του νέου Καταστατικού:

Α) την απευθείας εκλογή από τη βάση, των τεσσάρων εκτελεστικών αξιωματούχων (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, Ταμίας)
Β) Την εκλογή των υπολοίπων 17 συμβούλων με σχετική πλειοψηφία, έτσι ώστε να εκπροσωπείται και η αντιπολίτευση με 5-6 αντιπροσώπους.
Γ) Την αναλογικότερη εκπροσώπηση των συλλόγων – μελών στις Γενικές Συνελεύσεις, ούτως ώστε οι μεγαλύτεροι σύλλογοι να έχουν από 3-6 αντιπροσώπους έκαστος.
Δ) Οι μικρότεροι σύλλογοι δε θα επιτρέπεται να έχουν πάνω από έναν αντιπρόσωπο στο Δ.Σ. και οι μεγαλύτεροι πάνω από 2.

Μετά από διεξοδική συζήτηση ακολούθησε ψηφοφορία. Λίγο πριν την ψηφοφορία αποχώρησαν οι αντιπρόσωποι που ανήκουν στην ομάδα του Γιώργου Γεωργόπουλου. Να θυμηθούμε ότι η αμφιλεγόμενη διοίκηση με επικεφαλής τον κύριο Γεωργόπουλο προήλθε από τις αμφισβητούμενες εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 και ότι η θητεία τους, που ήταν ήδη άκυρη, έχει λυθεί. Αμέσως μετά, διεξήχθη ψηφοφορία με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ψήφισαν 27 παρόντες αντιπρόσωποι, ενώ καταμετρήθηκαν και 25 ψηφοδέλτια – επιστολικές ψήφοι που είχαν γίνει δεκτές κοινή συναινέσει κατά τη συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου 2023. Στην ίδια συνεδρίαση είχε συμφωνηθεί ότι όλοι σύλλογοι θεωρούνται ταμειακώς εντάξει εφόσον καταβάλλουν τη συνδρομή τους μέχρι το διήμερο συνέδριο πριν τις εκλογές. Από τους ψηφίσαντες με φυσική παρουσία, 26 ψήφισαν υπέρ και ένας κατά. Εκ μέρους της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ο κ. Παναγιώτης Γεραζούνης (Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής») πραγματοποίησε μια συνοπτική αναφορά.

Η διοίκηση των πρώην προέδρων θα ήθελε να σας ευχηθεί καλά Χριστούγεννα και ό,τι καλύτερο για το νέο έτος 2024…