ΦΩΤΟ: Η ΑΧΕΠΑ αντι να μοιράζει βραβεία, όπως αυτό για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας που δικαίως έλαβε ο Γιώργος Τσούκαλης, να αναγνωρίσει το βρώμικο παρελθόν της. 

Του Στέλιου Τάτση

Χάριν της πρωτοβουλίας της Ιστισιοσελίδας μας HELLENISCOPE ήλθε στο φώς η μακάβρια ιστορία της Ελληνομερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ η οποία πρέπει να ντρέπεται να συνεχίζει να φέρει το ίδιο όνομα και επι των ημερών μας. Η λέξη ΑΧΕΠΑ θα πρέπει να σημαίνει ΝΤΡΟΠΗ για τον Ελληνισμό της Αμερικής και ειλικρινά μου προκαλεί αλεργία κάθε φορά που το όνομα αυτό πέφτει στην αντίληψή μου.

Το 1971 που μετοίκισα από την Αστόρια στο Flushing, έγινα μέλος στον Άγιο Νικόλαο, όπου από τους Ελληνόφωνους εκκλησιαζόμενους πληροφορήθηκα για τον ρόλο της ΑΧΕΠΑ στην εκμετάλλευση των υιοθετημένων παιδιών που παράνομα μετέφεραν από τα ορφανοτροφεία και μαιευτήρια της μεταπολεμικής Ελλάδας, τα οποία ως επί το πλείστον πωλούσαν για υιοθεσία σε εβραϊκά κυρίως ζευγάρια πανάκριβα (λόγω ράτσας). Εκείνη την εποχή δύο άτομα που εκκλησιαζότανε ανελλιπώς κάθε Κυριακή ήταν ο δικαστής Νικόλαος Τσουκαλάς και ο δικηγόρος Σκόπας. Επειδή εγώ έγραφα τότε στον Εθνικό κήρυκα είχα καταγγελίες από ομογενείς πως και οι δύο ήταν τέκτονες.

Για τον δικαστή το έμαθα και επίσημα από τον ίδιο διότι το είχε γράψει σ’ένα διαφημιστικό του δελτιάριο που είχε κυκλοφορήσει στην κοινότητα όταν έτρεξε για ανώτερη θέση και ζητούσε την ψήφο μας. Για τον Σκόπα είχα ακούσει τα χειρότερα, ότι ήταν ο δικηγόρος που διαχειριζότανε το νομοθετικό μέρος των υιοθεσιών των νηπίων, μου έλεγαν μάλιστα πως αυτό ήταν η αιτία που του είχαν αφαιρέσει την άδεια να επαγγέλλεται την δικηγορική. Αυτό για να είμαι ειλικρινής δεν το διαπίστωσα ποτέ.

Και οι δύο ήταν μέλη της τότε ΑΧΕΠΑ η οποία συνέχισε να τους έχει στους κόλπους της. Εκείνο που προκαλούσε αλεργία και με αναστάτωνε την ώρα της θείας λειτουργίας ήταν όταν έβλεπα τον Σκόπα να περιφέρει τον δίσκο στους πολυπληθείς Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς. Αξίζει να σημειώσω πως εκείνα τα χρόνια κουμάντο στην κοινότητα έκαναν οι Αμερικανογεννημένοι Έλληνες η εκείνοι που είχαν παντρευτεί ξένες και δεν επιθυμούσαν την χρήση της Ελληνικής γλώσσας στο τελετουργικό με αποτέλεσμα να βρεθεί ένας κούκος που με το χάρισμα της Πένας έκανε την κοινότητα να γεμίσει κούκους που έφεραν την Ελληνική άνοιξη στην κοινότητα που εξελίχθηκε σε ένα από τα ισχυρότερα κάστρα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Μετά από όλα όσα εγράφησαν για την ΑΧΕΠΑ οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για το μακάβριο παρελθόν της η να προχωρήσουν σε αλλαγή ονόματος και του καταστατικού της χάρτη.

3 COMMENTS

 1. Τον Τσούκαλη τον βραβεύουν γιατί είναι μέλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Είναι στα πλαίσια των γνωστών μασονικών αλληλοβραβεύσεων…

  Δεν ξέρω αν πρέπει η ΑΧΕΠΑ να αλλάξει όνομα, θα είναι σα να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς… Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι νοοτροπία. Πρέπει να αφαιρεθεί από το καταστατικό ότι σκοπός της οργάνωσης είναι η αφομοίωση (assimilation) των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία. Σκοπός κάθε ομογενειακής οργάνωσης δεν πρέπει να είναι η αφομοίωση, αλλά η διατήρηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας!

 2. Σεβαστέ μου Καπετάν Τάτση,

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΑΧΕΠΑ είχε διασύρει στο σκάνδαλο των παράνομων υιοθεσιών και την εκκλησία, παρόλο που η εκκλησία δεν είχε καμία ευθύνη για τις πράξεις τους.

  Οι δράστες της ΑΧΕΠΑ εκμεταλλεύονταν την καλή φήμη και καλή υπόληψη του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ, το όνομα του οποίου εκτύπωναν στα επιστολόχαρτα τους ως επίτιμο πρόεδρο της επιτροπής υιοθεσιών. Όταν ο κόσμος άρχισε να κάνει παράπονα στην αρχιεπισκοπή, ζητώντας εξηγήσεις, ο σεβασμιώτατος έγινε έξω φρενών.

  Σίγουρα θα επιστρέψουμε στο θέμα πολύ σύντομα, πάντα με ιστορικές αποκαλύψεις.

  Όσο για το σημερινό ειδύλλιο ΑΧΕΠΑ -Ελπιδοφόρου, δεν θα βγει σε καλό για καμία πλευρά. Μπορείτε να φανταστείτε τον αείμνηστο Ιάκωβο να πέφτει σε τέτοια γκάφα;

 3. AHEPA is an organization that has lost its purpose for being. Greeks no longer need to be “assimilated”. AHEPA did not do anything to assimilate them, that the American nation does itself to assimilate all other nationalities. It certainly did not protect Greeks from the KKK, as Leonidas Georgiou, very informatively laid out. It is trying to position itself as another Jewish lobby, but it doesn’t have one thousandth of the smaller Jewish lobby’s power to affect US foreign policy. AHEPA wants to be seen as a philanthropic organization, but its a featherweight compared to other philanthropic organizations. It tries to present itself as a “patriotic” organization, by training dogs for vets, which is a waste of time and money. These “societies” are a thing of the past. That’s where AHEPA is heading. Into the past

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here